SİSTRE UYGULAMA - Star Dekor Perde

İçeriğe git

Ana menü:

SİSTRE UYGULAMA

UYGULAMALAR

PARKE SİSTRE VE CİLA İŞLEMİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Sistireleme Cilalamaya başlamadan önce zeminin zımparalanması gerekir. Böylece eski kirli tabakalar giderilmiş ve tümsek yerler düzeltilmiş olacaktır. Burada oldukça birbirinden farklı sistireleme aşamalarına gerek vardır: ne kadar sistirelemeniz gerektiği, tamamen çıkıntılara ve tümseklere bağlıdır. Münferit sistireleme aşamaları için hangi granülasyona ihtiyaç duyacağınızı, yanda gösterilen tablodan öğrenebilirsiniz. Odanın büyük yüzeyi merdaneli sistireleme makinesi ile yontulur. Şimdi bunu kaba granülasyon ile donatınız. Merdane kapağını kapatınız ve artık başlayabiliriz. İşe başlamadan önce daha iyi bir netice elde etmek için bazı ön hazırlıkları yapmalısınız. Ahşap zeminin onarımına başlamadan önce mobilya ve halı gibi bazı eşyaların ortadan kaldırılması gerekir. Hatta tül ve perdeleri dahi odadan çıkartmanızda fayda vardır. Öncelikle eski süpürgelikler sökülmeli. Bunun için ahşap bir kamayı süpürgelik arasına sıkıştırınız; bu duvarın desteklenmesini sağlayacaktır. Arkasından bir tornavida ya da keski yardımıyla süpürgelikler yerinden çıkartılacaktır. Bir sonraki adımda ise zeminde olası çivi ya da gevşek ahşap parçalarının kontrolü yapılmalıdır. Çekiç yardımıyla bunlar yerine oturtulur. Gevşek ahşap parçaları ise ahşap tutkalı ile yeniden iyice yapıştırılır. Artık sadece geriye kalan temizleme ve süpürme işlidir.

Sistire izlerini bırakmamak için, mozaik parke ya da küp şeklinde döşenen parke, soldan sağa doğru elyaf yönünde diyagonal olarak sistirelenir. Eski tahta döşemeler ise tahta akışı yönünde paralel olarak sistirelenir. Ancak zorlayıcı tümseklerde tahta akış yönünde diyagonal olarak sistirelenir. Makineyi hareket ettirmek zorunda olduğunuzdan dolayı, duvar kısmına yaklaşık 1 metre kadar zemin makinenin arkasında sistirelemeden kalacaktır. Bu yüzey ikinci aşamada ters yönünde yeniden işlenmelidir. Geçit eğimsiz ve ışığın düştüğü yerde olmalıdır. Yön değiştirmeler, ışığın az olduğu alanda olmak zorundadır. Şayet bu mümkün değilse, bunlar daha sonra el yordamıyla asıl sistire yönünde yeniden çalışılacaktır. Hiçbir koşulda, sistire merdanesinin geçmediği yer kalmayacak ya da yön değiştirilmeyecektir. Bu nedenle daha sonrasında gideremeyeceğiniz çukurlar oluşabilir. Bu nedenle uç noktadan merdaneyi yavaşça yerden kaldırınız. Ancak hala tümsekler mevcut ise, aynı granülasyon ile tekrardan sistire aşaması uygulanacaktır. Bu işlem bitirilen sistireden dik açılı olarak gerçekleşecektir. Toz torbası işaretlenen seviyeye kadar dolduysa, toz torbasını boşaltınız. Kenar ve köşeleri kenar sistire makinesi ile işleyiniz. Bunun için 40 granülasyonlu bir sistire diski yerleştiriniz. Makineyi baskı uygulamadan dairesel hareketlerle kullanınız. İstenmeyen sürtünme ve hatta yanık izlerinden sakınınız. Sistire aşamalarını her zaman zımpara kâğıdının azalan granül büyüklüğü ile tekrarlayınız. Çatlaklar ve derzleri ve de yerinden çıkan budak deliklerini dolgu maddesi ile kapatınız. Bunun için yontulan zerre karışımını ve tutturucu madde olarak da derz macunu kullanınız. Karma oranı: 1:1’den 1:5’e kadar. Bunlar daha sonra neredeyse zeminin renk tonunu alır. Dolgu maddesini yassı bir mala ile tüm zemine eşit bir şekilde yayınız ve yaklaşık 30 dakika birleşmesini bekleyiniz. İnce sistire, zeminlemeye geçmeden önceki merdane makinesi ile en son yapılan sistiredir. Şimdi sıra, özellikle dolgu maddesinden dolayı oluşan çıkıntılar olmak üzere en son tümseklerin düzgünleştirilmesinde. 100 ile 120 arasında granülasyon büyüklüğündeki özel ince sistire diski ile zemininizi ayrı bir mükemmeliyette tamir edebilirsiniz. Bunun için tek diskli bir sistire makinesine ihtiyaç duyacaksınız. Hatta kenarlar bile bu granülasyon büyüklüğü ile kenar sistire makinesi ile tamir edilebilir

En son sistire aşamasından sonra, elden geçirilen üst yüzey elektrikli süpürge ile iyice temizlenir. Şimdi boya fırçası, rulo ve fırça ya da köşeler için tasarlanmış olan küçük bir rulo ile parke verniği kullanarak ilk kat cilalama işlemini yapınız. Yaklaşık 2¬3 saat sonra, 2¬3 tabaka sürülecek olan son kat vernik sürme işlemine başlanılabilinir. Burada bilhassa kullanacağınız verniğin kuruma süresine dikkat ediniz. Ayrıca zemini yağlayabilirsiniz. Bunu yaparken aynen şu şekilde hareket ediniz: yağı tabana dökünüz ve hafif basınçlar ile eşit bir şekilde dağıtınız. Tek diskli sistire makinesi ya da bir perdah diski bez ile donatılmış olan bir perdah makinesi ile zahmete girmeden yağın zemine eşit bir şekilde sürülmesini sağlayabilirsiniz. Kullandığınız yağın kuruma süresine bilhassa dikkat ediniz. Üst yüzey elden geçirildikten sonra, zemine 8 ila 10 saat geçmediği sürece ayak basmayınız. Zemin ancak 14 gün sonra tam anlamıyla uzun ömürlü olur. Bundan dolayı mobilyalar 24 saat sonra büyük bir titizlikle yerleştirilmeli ve halılar ise 2 hafta geçtikten sonra yere serilmelidir. Bakım işlemine ise en erken 2¬3 hafta sonra başlayınız. Cilalanan parkeleri, tahta döşemeleri ve ahşap kaldırım döşemeleri paspas, fırça ya da elektrikli süpürge ile temizleyiniz. Hafif ayak izleri ve kirler için hafif nemli ve iyice sıkılmış bir bez kullanabilirsiniz. Nemin oluşmamasına bilhassa dikkat ediniz. Parke zeminlerine sistirelemek için en uygun makineyi kullanmanız gerekir. Bunun için ilk etapta, büyük zemin yüzeylerin sistirelenmesi merdaneli sistire makinesine ihtiyaç duyacaksınız. Farklı zımpara kâğıt çeşitlerinin değiştirilmesi oldukça kolay ve zahmetsizdir. Köşe ve merdiven kısımları için kenar sistire makinesine ihtiyaç duyacaksınız. Tek diskli sistire ve cila makineleri çok yönlü olarak ayarlanabilir. Bu makineler zımparalama, yağlama, temizleme ve cilalama modülleri ile kullanılabilir.

 
İçeriğe dön | Ana menüye dön